CEDRR talk: "Discussion on Big Data and Network Research in the Traditional Historiography of the Portuguese Colonial Empire"

  • 13. dubna 2022
    10:00 – 12:00

Online diskuze s dr. Agatou Bloch (Historický ústav Polské akademie věd) a dr. Demivalem Vasquesem Filho (Leibnizův institut evropských dějin, Německo) se koná 13. dubna v 10:00 na výše uvedeném ZOOM odkaze.

Abstrakt autorů: Projekt využívá historická "velká data" získaná pomocí nejmodernějších algoritmů strojového učení k rekonstrukci a modelování rozsáhlých časových sociálních sítí portugalského impéria. Pomocí takto bohatých historických dat a inovativních metod si klade za cíl poskytnout komplexní přehled o procesech institucionálního a lokálního posilování elit v Brazílii a dalších portugalských koloniích v Atlantiku od restaurace rodu Braganza v roce 1640 až po brazilskou nezávislost v roce 1822.
Druhým cílem tohoto projektu je spojit dvě moderní interpretace portugalského impéria: důležitou roli kolonií a působení obyčejných lidí, kteří nebyli součástí elity. Naší hypotézou je, že mnozí z nich - běloši, černoši, domorodci, cikáni a autochtoni, ženy i muži, katolíci i nekatolíci, svobodní i zotročení - aktivně přispívali k utváření pravidel a politiky brazilského a západoafrického koloniálního prostoru. Studie překračuje historický mainstream založený na atlantické elitě a ukazuje, jak menší neelitní skupiny a místní sítě utvářely kontinent zdola.
Navrhovaný projekt navazuje na předchozí spolupráci Dr. Agaty Blochové (Historický ústav Polské akademie věd), Dr. Demivala Vasquesa Filho (Leibnizův institut evropských dějin, Německo) a Dr. Michała Bojanowského (Univerzita Kozminského, Polsko). Výsledkem této spolupráce je unikátní soubor síťových dat sestávající z téměř 170 000 dokumentů správní korespondence Portugalského císařství z let 1640 až 1822. Tyto dopisy, které tvoří náš datový soubor, odesílané do Portugalska a z Portugalska, nabízejí díky širokému spektru témat obrovský potenciál pro vytváření historie zdola nahoru.

Sdílení události

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info